SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

MESACİD BAHSİ

<< 587 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

127 - (587) حدثني عمرو الناقد وزهير بن حرب. قالا: حدثنا يعقوب بن إبراهيم بن سعد. قال: حدثنا أبي عن صالح، عن ابن شهاب؛ قال: أخبرني عروة بن الزبير؛ أن عائشة قالت: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يستعيذ، في صلاته، من فتنة الدجال.

 

{127}

Bana Amru'n-Nâkıd ile Züheyr b. Harb rivayet ettiler. Dedilerki: Bize Ya'kûb b. İbrahim b. Sa'd rivayet etti. Dediki: Bize babam, Sâlih'den, o da İbni Şihâb'dan naklen rivayet etti. Demişki: Bana Urvetü'bnü Zübeyr haber verdi ki: Âişe şöyle demiş:

 

«Ben Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namazında deccâlın fitnesinden Allah'a sığınırken işitdim.»

 

 

İzah:

Bu hadîsi Buhârî «Namaz» bahsinde Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in kendilerinden Allah'a sığındığı şeyler ile birlikde; deccâlın fitnesine âid kısmını ise ayrıca tahrîc etmişdir. Hadîsin bütünü bundan sonra gelecekdir.

 

Ulemâ namazda okunacak dualar hususunda ihtilâf etmişlerdir. İmam Âzam ile imam Ahmed b. Hanbel'e göre namazda ancak me'sûr yahut Kur'ân-ı Kerîm'e muvafık olan dualar okunur. Çünkü Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Bizim şu namazımız insan sözlerinden hiç birine gelmez. O ancak tesbîh, tekbîr ve Kur'ân okumakdan ibâretdir.» buyurmuşdur. îbni Ebî Şeybe bu kavli, Ebu Hureyre, Tâvûs ve Muhammed b. Sîrîn'den de rivayet etmişdir.

 

— İmam Şafiî ile İmam Mâlik namazda gerek din, gerekse dünya umuruna âid olan ve namaz okunan, insan sözüne benzer duaları okumak caizdir. Bunlardan okumakla namaz bozulmaz.

 

Zâhiriler'den îbni Hazm'a göre, Hz. Âişe hadîsindeki istiâzeyi okumak farzdır. Çünkü Müslim'in rivayetine nazaran Tâvûs, oğlunun onu okumadığını anlayınca ona namazı yeniden kılmasını emretmişdir.